AZ AMARGANT SZÍNHÁZI MŰHELY BEMUTATJA:

KATONAÁLOM BESZÁMOLÓ

Ez az előadás  a Sárkány után a VEB2023 

második támogatott produkciója.

AMARGANT SZÍNHÁZI MŰHELY:

KATONAÁLOM BESZÁMOLÓ

Ez az előadás  a Sárkány után a VEB2023 

második támogatott produkciója.

AMARGANT SZÍNHÁZI MŰHELY:

KATONAÁLOM BESZÁMOLÓ

Ez az előadás  a Sárkány után a VEB2023  második támogatott produkciója.

Háború.

Ez a témája a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött kétfelvonásos Katonaálom előadásunknak a Veszprém melletti, farkasgyepűi erdőben. 2023 júliusát írjuk az előadások idején, a nappalok istentelenül forrók, majd megvesz az ember egy kis árnyékért, a hideg víz a legfőbb kincs, ami után folyamatosan ácsingózik a szegény szomjazó, szóval azt gondolhatnánk, egy lélek sem érkezik majd erre a kíméletlenül forró klímájú erdei  előadásra, ám a megjelölt időben mégis megérkeznek a helyiek és a turisták is, és pedig épp a megfelelő létszámmal.

A színészeink nem is lustálkodnak sokat, az előadás előtt ügyesen körbekalauzolják a nézőket az erdőben, a kedvenc verseiket megosztva velük ajándékként, majd elkezdődik a kétszer 1 órás játék.

A háborút akartuk megmutatni, de egy nagy összekacsintás lett a vége. Egy végeérthetetlen egymásra csodálkozás, mi és a nézők, egymást titkon kikutatva, hogy a másik vajon mit keres itt. Extrém színpadi helyzet és extrém színpadi téma lévén nehezen értjük meg egymás indokait, hogy ki miért van itt. Így szoktak kezdődni háborúk. De ugyanígy szoktak kezdődni rácsodálkozós, nagy barátságok is.

Az elején improvizációkból dolgoztunk Budapesten. Ott raktuk össze a darab struktúráját és ott jöttek létre a dialógusaink is. Sokat munkálkodtunk, de megérte. Már akkor éreztük, hogy valami olyanba nyúlunk, ami megborzongat mindnyájunkat. A trash műfaját akartuk összekötni a háborúval, amikor beletettük a dalainkat a történet szövetébe. El akartuk idegeníteni a nézőket. A háború esetén nem igen van más választás. Brecht lebegett a szemünk előtt. És a vadon homálya, ahol az ember végzetesen egyedül marad.

A háború és az erdő egy hihetetlen párhuzam. Visszavisz minket egy őskáoszba. Egy helyzetbe, amit el akarunk kerülni, amitől félünk, és amiről mindannyian úgy érezzük, beszélnünk kell.

Viszont egy erdei előadást Pesten megrendezni egyszerűen képtelenség. Ott próbaterem van, nem erdő. És az nagyon más. Ki kell ismerned a bokrokat, a fákat, amik közt játszol, tudnod kell, hogy kerüld ki az árkokat és még azt is, hogy milyen csúszós a talaj száraz időben és persze hogy milyen eső idején. Szóval elindultunk Farkasgyepűre olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudtunk, de egyáltalán nem elég korán. Csak úgy dőltek a váratlan meglepetések egy-két lehullott, óriási ággal, lenyírandó, derékig érő fűvel és pár más újdonsággal. A falusiak és a környékbeliek hihetetlenül segítőkészek és megbízhatóak voltak, az ő segítségükkel csoda történt itt a terepen. Külön kiemelnénk az erdő gazdáját, Nagy Tibort feleségével, Sztantics Dórival együtt, akik elképesztő energiákat tettek bele abba, hogy ez a csoda létrejöhessen,  amit mi színházi erdőnek hívunk. Aztán ott volt Magdi néni, aki a próbák idejére vendégül látta az egész társulatot. Óriási összefogás volt ez mindenki felől és hihetetlenül jól esett benne, a csapattal lenni.

Egy fontos találkozás volt ez a pár nap, szembesülve magunkkal és az ős elemekkel. Nagy tanulság és rengeteg kaland. Nekünk is, a nézőknek is. Mi bármikor szívesen ismétlünk ebben a műfajban. Rajtunk nem múlik.

Színpadi kalandjaink

az előadást Írta és rendezte:

ilyés lénárd

sztori

Ács tamás és ilyés lénárd

díszlet és jelmez

radetzky anna és fárizs mihály

koreográfiák

pethő kincső

a színhely biztosítása

dr. nagy tibor és sztantics dóra

túravezető

Vainel gergely természetfotós

Alkotó színészek

Ács Tamás

begala vodan

Bicskey míra

Markos szilvia

nagyhegyesi zoltán

Pethő kincső

varju nándor

Az előadásról

A VEB 2023 támogatásának köszönhetően az Amargant Színházi Műhely a tavalyi év Szent György tematikát feldolgozó, Sárkány című előadása után egy újabb erdei színházi előadással jelentkezett a Farkasgyepű szélén elhelyezkedő bakonyi erdőben.

Az idei előadásunk két főszereplője egy férfi és egy kislány volt, akik tábort vertek az erdő közepén…

Este van és a kislány nagyon fél. Így hát a férfi elmeséli neki 3 katona történetét…. Az előadás egy háború eseményeit meséli el, de egy távoli nézőpontból, egy kislány szemszögéhez igazodva.

A zenei elemekkel tarkított produkció vallomás egy korról, egy világképről, és egy kései újrakezdésről. 

Az előadás formanyelvéről

Az alkotó csapat idén is  saját fejlesztésű előadásban vitte színre ezt a történetet, ahol a színészek improvizációinak felhasználásával jött létre a megírt darab.

A színházi előadás helyszíne Farkasgyepűn, a falu melletti erdő területén volt. A darab végig az erdőben játszódott, így a színházi élmény mellett a természet energiáival is fel lehetett töltődni. A nézők  egy rövid vezetett túra végén juthattak el az előadás színhelyére.

Az előadás a VEB2023 program keretein belül valósult meg.

Az előadás időpontjai ekkor voltak:

2023. július 15. szombat, 14:30-kor és 18:00-kor 

2023. július 16. vasárnap 14:30-kor és 18:00-kor

2023. július 17. hétfő 14:30-kor és 18:00-kor

×
×

Cart