AZ AMARGANT SZÍNHÁZI MŰHELY BEMUTATJA:

SÁRKÁNY BESZÁMOLÓ

Ez az előadás  a VEB2023 

első támogatott produkciója.

AMARGANT SZÍNHÁZI MŰHELY:

SÁRKÁNY BESZÁMOLÓ

Ez az előadás  a VEB2023 

első támogatott produkciója.

AMARGANT SZÍNHÁZI MŰHELY:

SÁRKÁNY BESZÁMOLÓ

Ez az előadás  a Sárkány után a VEB2023  második támogatott produkciója.

Sárkány

Ez volt a témája a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Rendhagyó terek programsorozat első Amargant Színházi Műhelyes erdei előadásának. Amikor belekezdtünk, még nem tudtuk, milyen sok embert fog aktivizálni ez a kezdeményezés és hogy milyen sokan fognak nekünk segíteni, hány ember jön el hozzánk akár Pestről csak azért, hogy túrával egybekötve az előadásunkat megnézze, szóval nem tudtuk, hogy a fáknak fogunk játszani azon a bizonyos kedd délutánon, amikorra az első nézőket vártuk, vagy ehelyett jó néhány érdeklődő látogat el hozzánk. Szerencséra a második verzió teljesült, első fecske létünkhöz képest elég sokan voltak ránk kíváncsiak. 

Mit jelent nekünk a Sárkány? A félelmeinkkel való szembenézést, azt, hogy képesek vagyunk kardot ragadni és a szörny vicsorgó pofájával szembenézni. Ez a Covid járvány után nem sokkal egy igen fontos, releváns kérdés volt nekünk, tán a legfontosabb, amit feltehettünk akkor magunknak és a nézőknek. Elmenekülünk a kalandok elől, vagy nekilátunk megtapasztalni őket? Mi a másodikat választottuk és velünk együtt a nézők is. 

Izgalmas kihívások álltak előttünk. Két színpadon játszottunk egyszerre, a két felvonás két különböző helyszínen zajlott. Ez két erdei tér megszelídítését jelentette. Kivágtuk a gazt, egyenletessé tettük a földet, ahol kellett, szóval munka akadt bőven. Aztán ott volt a második kihívás: az eső kérdése: erre még nem volt protokollunk, ezt idáíg mindig ügyesen elkerültük. Most viszont volt egy nap, amikor leszakadt az ég és járhatatlanná váltak az utak. Volt egy olyan helyzet, amikor a helyi Művelődési házban kellett megtartanunk az előadást az eső miatt. 10 perc alatt rendeztük újra a teret, és a két felvonás közt rendeztük be a második felvonást. A nézők imádták ezt a rugalmasságot. 

A nézők pedig jöttek hozzánk, 3 évestől nyolcvan évesig. Mindenki a saját korosztálya, nézőpontja szerint értelmezte az előadást. Volt, aki a mesét látta benne, volt, aki a sorok mögött húzódó plusz áthallásokra is odafigyelt.

Összességében remek kis első előadás volt ez, nagy figyelemmel, nyitott tekintetekkel, és egy csendben feltáruló erdei színházi jövőképpel.

Színpadi kalandjaink

az előadást Írta és rendezte:

ilyés lénárd

sztori

Albert zoltán és ilyés lénárd

díszlet és jelmez

radetzky anna és fárizs mihály

a színhely biztosítása

dr. nagy tibor és sztantics dóra

túravezető

Vainel gergely természetfotós

Alkotó színészek

KANCELLÁR - bERKI SZOFI

GYÖRGY LOVAG - ÁCS TAMÁS

JACQUES, A KOVÁCS - KOZMA GÁBOR VIKTOR

JACQUELINE, A KOVÁCS FELESÉGE - Markos szilvia

KIRÁLY - ALBERT zoltán

KIRÁLYLÁNY - PINTÉR GABRIELLA ANNA

ÖRŐK, LÁNYOK, A BIRODALOM LAKÓI

Az előadásról

A VEB 2023 Rendhagyó Terek programsorozata támogatásának köszönhetően az Amargant Színházi Műhely 2022-es produkciója Dragóniáról, egy képzeletbeli országról szólt, amelyet egy hatalmas sárkány tart rettegésben. A népet egy hajszál választja el attól, hogy teljesen összeroppanjon a ránehezedő terhek súlya alatt. A király egyetlen leánya férjhez adásával szeretné megoldani birodalma problémáit, ám a királylány ezzel a legkevésbé sem ért egyet. Elégedetlenség, káosz és félelem uralkodik az országban, ahol a kancellár próbálja meg kézben tartani a gyeplőt. Ebben a tarthatatlan, szörnyű helyzetben egyszer csak egy gyanútlan lovag lépi át az országhatárt, nem is sejtve, milyen ingoványos talajra lép…

Ezzel a két felvonásos vígjátékkal egy igen furfangos és kalandos történetnek néztünk elébe, ahol hőseinknek a vérmes sárkányon kívül önmagukkal is meg kellett küzdeniük.

Az előadás formanyelvéről

Az alkotó csapat saját fejlesztésű előadásban vitte színre ezt a történetet, ahol a színészek improvizációinak felhasználásával jött létre a megírt darab.

A színházi előadás helyszíne Farkasgyepűn, a falu melletti erdő területén volt. A darab végig az erdőben játszódott, így a színházi élmény mellett a természet energiáival is fel lehetett töltődni. A nézők  egy rövid vezetett túra végén juthattak el az előadás színhelyére.

Az előadás a VEB2023 program keretein belül valósult meg.

Az előadás időpontjai ekkor voltak:

2022. július 5. kedd, 14:30-kor és 18:00-kor 

2022 július  6.. szerda 14:30-kor és 18:00-kor

×
×

Cart